“Metin Lokumcu İçin Adalet Davası” nedir?

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim gezileri kapsamında Hopa’daki mitingi öncesi, Hopalılar HES ve çay tarımındaki sorunlara yönelik basın açıklaması yapmak için toplanmıştı.

“Su haktır, satılamaz” pankartı taşıyarak alanda direnen, “HES öldürür, Artvin dereleri ölür” diyen ve gençlere siperde bulunan emekli öğretmen Metin Lokumcu, polisin kimyasal biber gazı şiddeti (Uluslararası sözleşmelere göre kimyasal silah olarak kullanılan OC,CS gazları) sonucunda 31 Mayıs 2011’de hastahanede hayatını kaybetti. Aynı protestolarda 12 kişi tutuklanarak Erzurum H tipi cezaevine gönderildi.

Olay Sonrası

Olaylar sonrasında gazeteci Ruşen Çakır’ın “Ama ölmüş efendim?” soru maiyetindeki tepkisine, Erdoğan’ın “Tabii bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum üzerinde durmaya da gerek durmuyorum, kalp krizi sonucu ölmüş’’ şeklindeki cevabı medya arşivinde ve hafızalarda yerini almıştır. Türk Tabipler Birliği 2012’de yayınladığı raporda ise Metin Lokumcu’nun ölümü ile kimyasal gaza maruz kalma arasındaki nedensellik ilişkisini kanıtlanmıştır.

Dava

Sivil Toplum Örgütleri bu süreçte dönemin Hopa ilçe Emniyet ve Artvin il müdürünün de  içinde bulunduğu 13 polise dava açtı. Davalar sonuçlanamadı. Metin Lokumcu için yüzlerce kişi polis şiddetine karşı yürüyüşler düzenledi.

Güvenlik gerekçesiyle, dava olayların gerçekleştiği Hopa’da değil Trabzon’da görülecek. İlk oturumu 21 Nisan’da gerçekleşecek duruşmanın ertesi günü 22 Nisan’da gerçekleşecek. Kaderin cilvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı gün ‘’İklim İçin Liderler Zirvesi’’ne online bağlanacak. 10 yıllık bir mücadeleyle #MetinLokumcuİçinAdalet arayışında, 21 Nisan 09.30’da Trabzon Adliyesi’nde görülecek davanın ilk oturumunu Ekoloji Kolektifi Derneği olarak yakından takip ettiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

#MetinLokumcuiçinAdalet