Kapasite Geliştirme Çalıştayı : SİVİL TOPLUMDA BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ

8 Mart 2018

Sivil toplum örgütleri olarak yürüttüğümüz çalışmaları, yaptığımız başvuruları, afişlerimizi ya da diğer görsel materyallerimizi nasıl koruyoruz? Biriktirdiğimiz çalışmaları bir arada görmeye çalıştığımızda ya da biriken çalışmalara ilişkin veri oluşturmayı denediğimizde nasıl bir manzarayla karşı karşıya kalıyoruz? Kitaplıklarımızdaki yayınların envanterini çıkarabildik mi? Hukuki başvurularımızı ve/veya dava belgelerimizi nasıl dosyalıyoruz? Verilerimizi nasıl tasnif ediyoruz?

Biriktirdiğimiz bu ortak soru ya da sorunların çözümlerini birlikte aramak için “Sivil Toplumda Bilgi ve Belge Yönetimi” çalıştayında sizlerle buluşmak istiyoruz. Kültürel ve kurumsal belleğimizi arşivlemeyi, yeniden üretmeyi sağlayarak beceri ve toplumsal birikimimizi artırmayı ve bilgi kaynaklarının geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olacak yöntemleri geliştirmeyi amaçladığımız çalıştayımızda, amacımıza yönelik olarak belgelendirme ve arşivlemeyi sistemli bir şekilde sağlamanın yolları üzerine konuşacağız.

Çalıştayın ilk oturumunda koleksiyon geliştirme, fiziksel kütüphane çalışmaları (sınıflama, barkod, kaşe, dosyalama, koruma, saklama), dijitalleştirme ve  erişim politikaları üzerine eğitim çalışması yapılacaktır.

Çalıştayın ikinci oturumunda ise hukuki bilgi ve belgelerin etkin kullanımının ve takibinin sağlanmasına yönelik bilgi aktarımı yapılması amaçlanmaktadır. Sivil toplum kuruluşları tarafından bilgi edinme, başvuru ve katılım haklarının kullanılmasına yönelik üretilen verilerin ve evrakların kayıt altına alınması, resmî evrakların okunması, dijital ve fiziksel ortamlarda tasnifi ve arşivlenmesi yöntemine ilişkin eğitim çalışması yapılacaktır.

20 kişi ile sınırlı olan toplantı kontenjanımız dolmuştur. Toplantımıza çevrimiçi olarak katılmak isterseniz, https://goo.gl/forms/MG63g6kWxNpX9ZsE3 adresindeki formu doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.

PROGRAM İÇERİĞİ

10:00 – 13:00 Sabah Oturumu
Kolaylaştırıcı: Taner Korkmaz

  • Koleksiyon Derleme Geliştirme
  • Fiziksel Kütüphane İşlemleri (Sınıflama, Barkod, Kaşe, Dosyalama)
  • Koruma/Saklama
  • Sayısallaştırma/Dijitalleştirme İşleri
  • Erişim Politikaları (ROARMAP Üyeliği)
  • Erişime Açma (DSpace, CNRIl)
  • Uluslararası Görünürlük (OPENDOAR, OPENAIRE, Üyelikleri)
  • Google Geliştirme Araçları Entegrasyonları (Google Analytics, Google Search Console)

14:00 -17:00 – Öğlen oturumu
Kolaylaştırıcı: Hülya Yıldırım

  • Hukuki verilerin kayıt altına alınması
  • Hukuki evrakların tasnifi ve paylaşılması
  • Resmî evrak okuması (Dava dosya evraklarının dijital ve fiziksel ortamlarda tasnifi ve arşivlenmesi ve resmî evrakların nasıl okunması gerektiği ve adlandırılması hakkında)

Çevrimiçi Eğitime Katılım formu: https://goo.gl/forms/MG63g6kWxNpX9ZsE3

NOT: Çevrimiçi bağlantı, Zoom isimli program aracılığıyla sağlanacaktır. Katılımcıların, eğitim öncesinde programı yükleyerek hesap açmaları gerekmektedir (https://zoom.us)

Tarih : 17 Mart 2018
Yer : Niza Park Otel – Farabi Sk. No: 36 Çankaya/Ankara

Bu yayını paylaş