Yaşam alanlarını güneş enerjisi santraline karşı savunan Kirazlı Köyü’nün halkı, düzenledikleri eylemle yatırımcı şirkete geri adım attırdı.


Yenilenebilir enerji kapsamında olan güneş ve rüzgar santrallerinin yer seçiminin doğru yapılması gerekiyor. Uzmanlar, Korunması gereken doğal alanlar ve tarım arazileri üzerinde bu tür yatırımların yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Aydın’ın Kirazlı Köyü’nde, Akış Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A. Ş. tarafından Mecitler, Gurcuva Mevkii’ne ait 300 dönüme yakın birinci sınıf tarım arazisi olan kiraz bahçelerinde 38 bin 7253 Mwm güneş enerji santrali kurmak için harekete geçti. 7 Şubat 2022’de Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Bilgilendirmesi Toplantısı yapacağını duyuruldu.
Bu durum köy halkını ayağa kaldırdı. Kadını, erkeği, yaşlısı, çocuğu ile tüm köy halkının destek verdiği bir eylem düzenlendi. Eylemde birbirinden ilginç pankartlar taşıyan köylüler, yerel şiveleri ile karşı karşıya oldukları tehdidi dile getirdi.
Bu eylem, şirkete ve Çevre Müdürlüğüne geri adım attırdı. Müdürlük, yer ve saat belirtmeden, ÇED Halkın Bilgilendirmesi toplantısı bir ay sonraya ertelendğine dair bir duyuru yaptı.
Bu gelişmenin ardından Kirazlı Köyü halkı adına yapılan basın açıklaması şöyle:
Kirazlı Köyü halkı, GES kurulması planlanan özel mülkiyete ait topraklarda
1) Mülkiyet hakkına tecavüz edildiği için
2) Aydın il Genel Meclisi 08.02.2008 tarihli 51 nolu kararıyla Kirazlı Köyü’nün organik tarım alanı olarak tescil edilmesi kararı nedeniyle
3) Söz konusu proje alanında zengin aromatik ve tıbbi bitkilerin arasında endemik Aydın Ölmez Otu ve Çan çiçekleri bulunduğu için
4) Mevcut rüzgar gülleri ve kurulacak güneş enerji sisteminin bölgemizde neden olacağı isi artışı, kuraklık ve doğal rüzgar yönünü değiştireceği için tarımsal faaliyetlerimizi olumsuz etkileyeceği için bu proje çerçevesinde başlatılan ÇED sürecinin iptalini istemekte ve bunun için direniş göstermekte.

Ekoloji Kolektifi Derneği olarak bizler de Kirazlı halkının haklı isyanlarının destekçisi olayın takipçisiyiz.